BiH sutra otvara svoj “Pelješki most”

Foto: Livanjski.com / Most Hercegovina

BiH sutra navečer tako otvara svoj “Pelješki most” za koji mnogi kažu kako je čudo od arhitekture, a kojim su spojene obale Neretve, piše Večernji list BiH.

Planirana je svečanost otvaranja na koju je pozvan veliki broj uzvanika i dužnosnika, kako iz BiH tako i iz okružja i Europske unije, a u sklopu službenog posjeta BiH nazočit će i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković. To je u izjavi za medije najavio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, a iz poduzeća Autoceste Federacije BiH potvrdili su kako će svečanosti, uz Andreja Plenkovića, nazočiti i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministrica prometa i veza Andrijana Katić… te brojni drugi visoki dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH i diplomati. Najavili su i svečani program koji će svojim nastupima obogatiti Hrvatska glazba Mostar, klapa Drača, Antonija Batinić i HKUD Rodoč, kao i vatromet uz presijecanje vrpce.

Most Hercegovina bi za sve korisnike trebao biti u funkciji od četvrtka, 5. rujna, u podne. Svi oni koji od tog trenutka putuju iz smjera Mostara prema Republici Hrvatskoj autocestom će moći doći do graničnog prijelaza Bijača – Nova Sela i nastaviti putovanje autocestom Dalmatina. Most Hercegovina dug je 980 metara, oslanja se na šest stupova visokih gotovo stotinu metara, kojima je premoštena Neretva, i nastavlja se na ranije izgrađenu dionicu autoceste u dužini od oko 11 kilometara kroz zapadni dio Hercegovine. Vrijedan je 30 milijuna eura.

– Otvorenjem poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina ovaj dio BiH izravno će se povezati s Europskom unijom – istaknuli su iz Autocesta Federacije BiH u pozivu za medije, dodajući kako se važnost ovog projekta ogleda u tome što će potaknuti razvoj gospodarstva i stvoriti uvjete za razvoj i napredak ovog dijela BiH. – Posljednjih mjeseci svjedočili smo informacijama u medijima o različitim datumima i rokovima puštanja u promet dionice Počitelj – Zvirovići.

Svoja očekivanja o rokovima završetka radova temeljili smo na realnoj procjeni stanja radova i svih procedura koje je potrebno provesti. Konačno, mogu reći da su svi radovi na mostu Hercegovina, kao i na dionici Počitelj – Zvirovići, uspješno okončani, pribavljene su potrebne suglasnosti i odobrenje za uporabu te su time ispunjeni svi uvjeti da se od 5. rujna dionica stavi u redovito korištenje. Puštanje u promet dionice Počitelj – Zvirovići znači još jedan korak bliže konačnom cilju – završetku koridora Vc kroz Federaciju BiH. Logično je kako će novi kilometri autoceste ubrzati protok roba i ljudi, što ima izravan pozitivan učinak na gospodarstvo. Ne smije se zanemariti ni aspekt sigurnosti prometa jer će korištenje autoceste, kako građanima BiH tako i svima onima koji dolaze u BiH, putovanje učiniti sigurnijim, bržim i ugodnijim. Tu posebno naglašavam važnost autoceste za turizam, gdje tijekom ljetne sezone svjedočimo gužvama u cestovnom prometu, među ostalim, i zbog velikog broja turista koji dolaze u posjete Mostaru, Međugorju, Ljubuškom, Neumu, Počitelju i drugim odredištima u Hercegovini – kazala je nedavno u intervjuu za Večernji list BiH ministrica prometa i veza Federacije BiH Andrijana Katić.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više