Grožđe se nikad ranije nije bralo, ali će vino biti vrhunsko

Foto: Livanjski.com / Google photo

Berba autohtonih hercrgovačkih sorti grožđa krenula je ranije no ikada. Berači i strojevi ušli su u vinograde prije desetak dana, a što se tiče stonih sorti tamo su još krajem srpnja počeli sa berbom.

Vina će biti vrhunska

“Sunce mu je sudbina”, kaže nam prof. Zoran Gačić, vlasnik vinarije “Baš mali podrum”, komentirajući visoke temperature i suše te njihov utjecaj na grožđe.

Ovaj stručnjak, koji je inače ocjenjivanje vina završio u Bordou, navodi da vinari mogu biti zadovoljni jer je pred nama jedna dobra godina. Pozivom ga zatičemo u obilasku vinograda u Trebižatu i Bivolju Brdu, u Žitomisliću je kaže odradio posao.

“Berba je u tijeku, slader je otprilike oko 20-22, tako da mislim da će ova godina dati vrhunska vina“, navodi prof. Gačić.

Izgubili na kvantiteti, dobili na kvaliteti

Vrućine, kako dodaje, grožđu ne škode, ali škode lisnoj masi ožegotine od sunca. No, što se tiče kvaliteta on može biti samo bolji. Gubi se, pojašnjava, na kvantitetu, ali što se tiče koncentracije šećera u bobici, ona će biti viša nego prošle, pogotovo pretprošle godine.

“Može se očekivati da će ova godina biti zaista dobra ili vrlo dobro, ako ne bude i Grand Cru (najbolja vina, op. a.), što bi rekli Francuzi, da daje vrhunska vina od kojih se može ostaviti za arhivska vina”, dodaje profesor, napomenuvši da se to odnosi žilavku, blatinu, trnjak i vranac.

Uslijed sve toplijih ljeta, unazad nekoliko godina berba grožđa u Hercegovini znala je početi u trećoj dekadi kolovoza, iako se i to smatralo uranjenom berbom. Ova godina je sve iznenadila i među vinarima se nitko ne sjeća da su ikada krajem sedmog i početkom osmog mjeseca kretali sa berbom. Stolne sorte, Victoria i Black Magic, prema riječima našeg sugovorinka, prispjele su za branje još prije 25 dana, a sve što se ubere ide u izvoz.

Izvor: Ljubuški portal

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više