HDZ BiH: Nezakonito trošenje proračunskih sredstava u HB županiji

Galerija (+1)
Foto: Livanjski.com / Arhiva Vlada HBŽ

Proračunom Hercegbosanske županije za 2024. godinu predviđena su sredstva za potpore kulturi športu kako je navedeno u tablici.

614121 | 0820 | POTPORE ZA KULTURU | 300.000 KM

614122 | 0810 | POTPORE ZA ŠPORT | 400.000 KM

Jesu li sredstva potpore podijeljene zaista u tu svrhu? Jesu li podijeljena zakonito?

Svjedoci smo izborne kampanje za nadolazeće lokalne izbore. 

Svjesni smo i da će se i ovaj tekst okarakterizirati kao jedan čin izborne kampanje.

Najsvjesniji smo činjenice počinjenja kriminalnih radnji i to vam ovim putem dokazujemo. Navode iz HDZ-a BiH HB županije.

Krenimo redom:

Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa objavljuje 17. lipnja 2024. godine JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE PROJEKATA l PROGRAMA U OBLASTI ŠPORTA ZA 2024. GODINU Broj: 06-04-36-š-1052/24 na temelju važećih Zakona i Pravilnika o kriterijima, načinu i postupku raspodjele sredstava iz tekućeg granta za programe iz oblasti športa koji se financiraju i sufinanciraju sredstvima Proračuna Hercegbosanske županije.

Nakon „provedene“ procedure, isto Ministarstvo donosi odluku o raspodjeli sredstava koju Vlada HBŽ potvrđuje.

Sve bi bilo normalno i prošlo bi bez medijske pompe, da je raspodjela napravljena sukladno zakonskim procedurama.

Nažalost nije!

Raspodjela je napravljena nezakonito, te se istom pogodovalo brojnim udrugama i pojedincima. 

Izbori su blizu, troškovi su veliki!

U nastavku možete pogledati raspodjelu sredstava za šport.

Možda vam je za oko zapelo nekoliko nelogičnosti, a možda i nije. U svakom slučaju neke od njih možemo i dodatno pojasniti.

Javnim pozivom za šport definirano je da prijavu za dodjelu sredstava mogu podnijeti nositelji športskih aktivnosti (športski klubovi, udruženja iz oblasti športa, športski savezi, športski klubovi invalidnih osoba i športaši pojedinci).

Gradska dvorana TG - 2.000 KM, DV Mali Princ- 2.000 KM, DVD SV. ANA - 3.000 KM, MZ KONGORA - 1.500 KM, MZ KOLO- 10.000 KM - koliko vidimo niti jedna od nabrojanih udruga-institucija ne spada u jedan od kriterija.

KK TROGLAV - 15.000 KM- jedan od rijetkih livanjskih športskih kolektiva koji je dobio pristojan iznos sredstava. Vjerojatno je slučajno što se predsjednik kluba našao na listi za lokalne izbore. 

Ta činjenice pomogla mu je da se zažmiri i na to da je dio od ovoga iznosa dobio za školski šport. Je li trebao? Naravno da ne. Pravilnik na osnovu kojega je Javni poziv i raspisan precizira da „Aktiv nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja Županije predaje programe aktivnosti iz oblasti školskog športa sa osnovnim podatcima o organizaciji natjecanja i financijskim pokazateljima (prihodi i rashodi).“

Međutim nije mu pomogla u tome da je dobio 4.000 KM manje od susjednog košarkaškog kluba iz Tomislavgrada.

Šećer na kraju, HNK TOMISLAV - 100.000 KM

Ovaj športski kolektiv dobio je gore navedena sredstva sukladno nečijim kriterijima, ti kriteriji su sve samo ne zakoniti.

Svi ostali nogometni i malonogometni klubovi skupa su u ovoj raspodjeli sredstava dobili manji iznos(Troglav, Kamešnica, Junak, Šujica , Šator, Kupres, Seljak, Čulin mlin, Mesihovina). Je li HNK Tomislav uopće opravdao sredstva dobivena prošlogodišnjim Javnim pozivom?

Raspodjela u konačnici izgleda ovako:

Tomislavgrad 159.000 KM (15 prijava), Livno 146.000 KM (20 prijava), Kupres 12.500 (4 prijave), Glamoč 8.000 (1 prijava), Bosansko Grahovo 1.500 (1 prijava), srpskim udruženjima 6.500 (3 prijave), a Bošnjaci su se zadovoljili sa 500 KM (1 prijava). 

Što će biti sa još 60.000 KM koje nisu podijeljene ovim Javnim pozivom???

Hoće li OK Livno ili ŽŽK Livno biti obuhvaćeni tom raspodjelom?

Navode iz HDZ BiH HBŽ.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više