Hrvatska: Parlamentarni izbori održat će se 17. travnja

Galerija (+1)
Foto: Livanjski.com / Hrvatska izbori

Izbori za novi, 11. saziv Hrvatskoga sabora održat će se u srijedu 17. travnja, odlučio je u petak hrvatski predsjednik Zoran Milanović

Izbori za novi, 11. saziv Hrvatskoga sabora održat će se u srijedu 17. travnja, odlučio je u petak hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je donio i odluku da se izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održe u nedjelju, 9. lipnja. Izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 17. travnja, a u inozemstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, stoji u odluci hrvatskog predsjednika o raspisivanju izbora za zastupnike 11. saziva Sabora od neovisnosti. Odluka stupa na snagu danas, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste. DIP potom ima rok od 48 sati za objaviti zbirnu listu pravovaljanih lista i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Birači će izabrati 151 zastupnika, njih 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela država. Zastupnike mogu birati te se za zastupnike kandidirati hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Da bi ih se eventualno izabralo, imena kandidata moraju biti na listama koje mogu predložiti registrirane političke stranke ili koalicije te birači, a tada je riječ o neovisnim, odnosno listama grupe birača. Takve liste, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti, ne moraju prikupljati potpise. Birači mogu koristiti i preferencijski glas, odnosno zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost na listi i tako mu omogućiti da ‘preskoči’ kandidate koje su predlagatelji stavili ispred njega.

Milanovićeva odluka uslijedila je dan nakon što se raspustio 10. saziv Hrvatskog sabora, podsjeća Hina.

Hrvatski predsjednik je danas donio i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske te će se izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava održati u nedjelju, 9. lipnja.

Puno biračkih mjesta u BiH izmješteno je u škole koje srijedom rade

Državno izborno povjerenstvo nije željelo procjenjivati kako će odluka da se parlamentarni izbori održe srijedom, a ne nedjeljom, utjecati na odaziv birača u dijaspori, no ističu da će biti logistički izazovno pripremiti ih jer je u BiH puno biračkih mjesta izmješteno u škole.

„Bit će izazovno organizirati izbore u inozemstvu, jer su u BiH, gdje je puno birača, biračka mjesta iz veleposlanstava i konzularnih ureda izmještena u škole kako bi se smanjila gužva na izborne dane“, rekao je Hini član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

S obzirom da je srijeda u inozemstvu redovan radni dan, to ovoga puta neće biti moguće, pa će DIP u suradnji s Ministarstvom vanjskim poslova vidjeti za neka zamjenska mjesta, a ako ne, glasovat će se u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu, izjavio je Hojski.

Da broj takvih biračkih mjesta nije mali, potvrđuju podaci da je u Mostaru u školama bilo 20 biračkih mjesta, u Sarajevu šest, u Livnu četiri, u Vitezu deset, a u katoličkom školskom centru u Tuzli tri.

Napomenuo je da se otvara još jedno pitanje, a to je što je redovan dan u konzulatu i veleposlanstvu? U njih će dolaziti stranke, koje subotom i nedjeljom ne dolaze, objasnio je glasnogovornik DIP-a i napomenuo da su to sve pitanja koja DIP mora rješavati u hodu.

Osim u Hrvatskoj, izbori za Hrvatski sabor održavaju se i u inozemstvu, na izborima 2020. godine održali su se u 42 države, na 112 biračkih mjesta, najviše ih je bilo u BiH (45) i u Njemačkoj (11).

U inozemstvu se glasuje dva dana, ovoga puta to će biti u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, glasuje se u gradovima u kojima su hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva.

Na posljednjim saborskim izborima u inozemstvu su mogli glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je bilo gotovo 185 tisuća.

U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Izvor: FENA/ Hina

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više