Jednokratna pomoć umirovljenicima

Foto: Livanjski.com / Umirovljenicima jednokratna pomoć

Više od 450.000 umirovljenika korisnika Federalnog zavoda MIO u iduća bi dva mjeseca trebalo dobiti jednokratnu novčanu pomoć.

Kako je za medije izjavio ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić, visina jednokratne pomoći kretat će se od 100 do 200 KM.

Tako bi, prema njegovim riječima, umirovljenici koji primaju mirovinu u visini do 1.000 KM trebali dobiti 200 KM, dok bi oni s mirovinom iznad 1.000 KM trebali dobiti 100 KM jednokratne pomoći. Isplati jednokratne novčane pomoći prethodi usvajanje rebalansa proračuna Federacije BiH za ovu godinu, piše Večernji list.

Prethodno je potrebno izvršiti rebalans proračuna kojim će se osigurati ove naknade. O rebalansu ovisi koliko će te naknade u konačnici iznositi, ali bi to trebao biti spomenuti iznos, kazao je Delić.

Iako nije riječ o velikom iznosu, za umirovljenike ta jednokratna pomoć znači puno, mnogima od njih taj će iznos pomoći platiti zaostale račune ili kupiti određenu zalihu osnovnih životnih namirnica. Pomoć je posebno naišla na odobrenje kod umirovljenika s najnižim mirovinama u iznosu od 573,53 KM, kojih je gotovo 210.000, te ni sami ne znaju kako preživjeti mjesec s tim iznosom.

Kada je riječ o novom povećanju mirovina, zbog konstantnog rasta cijena i troškova života, Vlada FBiH posljednjih je nekoliko godina uvela praksu akontativnoga povećanja (usklađivanja) mirovina, kojim se za određeni postotak mirovine uvećavaju već od siječnja te se konačno usklađivanje vrši u travnju, kako je to i definirano Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više