Mještani nekoliko sela iz Tomislavgrada PROTIV vjetroelektrana

Foto: Livanjski.com / Tomislavcity

Ekološki aktivisti i predstavnici sela Grabovica, Roško Polje, Vinica, Rašeljke i Kazaginac, koja se nalaze u jugozapadnom dijelu općine Tomislavgrad, protive se izgradnji vjetroparkova na lokacijama Vinica i Liskovača.

Okupljeni oko inicijative “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju”, aktivisti su na konferenciji za novinare održanoj u Tomislavgradu istaknuli kako je Općinsko vijeće Tomislavgrad bez ikakve konzultacije s mještana dalo prethodnu suglasnost za gradnju dva vjetroparka na spomenutim lokacijama.

Oni traže poništavanje tih odluka i trajno uklanjanje lokacija Vinica i Liskovača iz planova za izgradnju vjetroelektrana.

Izgradnja spornih vjetroelektrana podrazumijeva niz negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje. Njihovom gradnjom došlo bi do niza ekoloških problema, kao što je uništavanje staništa, štetni utjecaji na podzemne vodotokove i Buško jezero, erozija tla, te problemi povezani s otpadnim vodama. Štetni utjecaji na ljudsko zdravlje uključuju visoku razinu buke, potencijal za izazivanje fotosenzitivne epilepsije i smetnje u telekomunikacijskim sustavima, što može dodatno povećati izloženost štetnim zračenjima, izjavio je Petar Škorić, predstavnik Zavičajnog društva Zavelim.

Konferenciji su nazočili članovi Udruge mladih Buško Blato u čije ime je govorio Stipe Ćavar. Pročitao je u cijelosti pismo podrške Zavičajnom društvu Zavelim i svim napisanim zahtjevima te je istaknuo kako Udruga mladih Buško Blato ima za cilj razvijanje ekološke svijesti građana. Među ostalim Ćavar je naglasio: 

“Naša nastojanja su usmjerena na izbacivanje ovih lokacija iz Plana te na postizanje više transparentnosti u drugim projektima. Svi članovi naše Udruge jednoglasno su odlučili podržati peticiju. Takva ujedinjenost govori da smo spremni ići do kraja u ovakvim inicijativamama. 

Mi, kao ekološkli osvješteni individulaci i Udruga, nismo protiv ekoloških i održivih projekata. Ova vjetroelektrana je preblizu našim kućama i to nije dopustivo. Priče o radnim mjestima su floskula, takav oblik projekata nija u interesu stanovnika.

Za nas je ovo apsolutno apolitična priča, nije platforma za skupljanje političkih poena. Ovo je za nas pitanje zdravog razuma i onoga što naš narod želi.”

Mijo Gačić, predsjednik Mjesne zajednice Roško Polje rekao je kako u ime mještana Roškog Polja podržava ovu inicijativu i nada se da će uroditi plodom.

Predstavnica Udruge selo Rašeljke Mila Ćirko kazala je kako može reći da cijela župa Rašeljke podržava sve zahtjeve koji su upućeni, te obzirom na broj glasova koje je peticija skupila nastavit će se boriti svim raspoložovim snagama. 

Nazočnima se obratio Zdravko Prka, koga se prozivalo da je tijekom svog načelničkog mandata pripremio put za ove lokacije: 

“Istina je da sam bio jedan od najglasnijih protivnika potencijalne termolelektrane Kongora, tada smo mogućnost vjetroelektrana vidjeli kao bolju od termoelektrane. Ja sam predložio tadašnjem Općinskom vijeću da donesemo odluku o nekim lokacijama koje su određene kao buduće moguće lokacije: na popisu mogućih kao i onih lokacija koje bi trebalo istražiti nigdje nema buškoblatskog i zavelimskog kraja, nije ga bilo ni u primisli, kao što možete vidjeti na ovoj karti.

Prve koncesije su date 2009. godine, ja tada nisam bio načelnik, čime ne želim svaliti krivicu na svoje nasljednike, znam da ljudi rade svoj posao i nije im lako, ali isto nije korektno prebacivati sve što niije dobro na svoje prethodnike. 

Zavelim ni buškoblatski kraj tada nisu bili na mapi potencijalnih lokacija. Mi imamo potencijal, ali to ne znači da na svakom brijegu mora biti vjetroelektrana. Ovaj kraj je dao puno, moramo podvući granicu.”

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više