Mještani sela Mesihovina traže odgovore od Općine Tomislavgrad i pravo na okupljanje u školi

Foto: Livanjski.com / MZ Mesihovina

Pripćenje sa skupa MZ Mesihovina⬇️
Povodom zadnjih događaja, uglavnom neugodnih za našu mjesnu zajednicu Mesihovinu, odlučili smo se okupiti kao zbor građana, koji želi dobit povratne informacije od rukovodstva MZ i Općine Tomislavgrad na određene teme.

Teme koje su nas zanimale su događanja u i oko Rudnika Mesihovina. Poznato je da se nedavno dogodio odron unutar rudnika, zbog kojega su dva radnika stradala, kao i prijetnja rukovoditelja mjesne zajednice Josipa Bagarića, općinskom vijećniku koji je postavio pitanje o poslovanju samog rudnika. Također su bile teme planirana izgradnja energetskih postrojenja na području naše MZ i pretvaranje velikog djela MZ u građevinsku zonu. Također nas je zanimalo i samo poslovanje MZ.

Skup je bio najavljen općinskim vlastima za subotu, 17.08.2024. u OŠ Fra Mijo Čuić u Bukovici, ali su vladajući umjesto da budu dio okupljanja i potpora mještanima, pokušali minirati skup. Te su preko direktorice škole gosp. Marije Karačić izmislili novo pravilo, kako se skup u školi mora pismeno najaviti u Općini tri dana prije samog održavanja, što nikad do sad nije bio slučaj.

Ovakav očajnički postupak, samo dokazuje nervozu vladajućih kad je pitanje transparentnosti oko prirodnih bogatstava.

Samoj direktorici škole, gosp. Karačić bi poručili:

– Znate li vi gospođo tko je ovu školu gradio?

– Znate li da su učesnici ovog skupa većinom išli u ovu školu, ili njihova djeca ili roditelji?

– Znate li da je većina nazočnih bili branitelji ili njihovi roditelji?

Pa vas pitamo od kud vam hrabrost da ove ljude tretirate kao pse?

Zar ne bi vi kao prosvjednik radnik trebali učiti djecu demokraciji, transparentnosti i biti svijetli primjer toga, umjesto da se stavljate na stranu mraka i tame?

Unatoč ovakvom neočekivanom i tužnom pokušaju miniranja skupa, skup je se održao pod vedrim nebom. Skupu je nazočilo 68 mještana.

Sam skup je održan u mirnom demokratskom ozračju, u kojem su mještani potvrdili zahtjeve za transparentnom upravljanju i poslovanju MZ Mesihovina.

Nakon nekoliko izlaganja organizatora skupa i mještana, u kojima su potvrđene zahtjevi za transparentnosti, razgovaralo se i o crnim slutnjama, da su već neka vrila počela presušivati zbog kopanja rude i miniranja.

Sam cilj skupa, da se mirnim putem, kroz dijalog dođe do informacija koje se moraju javnosti sama od sebe predočiti, nažalost nije uspio. Zbog čega smo primorani uključiti sve relevantne institucije kako bih došli do željenih informacija i spriječili dalje šerifsko upravljanje naše MZ Mesihovina.

Mi idemo dalje bez obzira na sve opstrukcije i manipulacije nelegalno izabranog vodstva MZ kojeg smo proglasili nelegalnim i oni nas više ne mogu predstavljati.

Organizator

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više