MJEŠTANI ŽUPE LJUBUNČIĆ POKRENULI PETICIJU PROTIV KONCESIJE NA GOLIJI

Foto: Livanjski.com / Golija koncesijsko područje

Pokrenuta peticija protiv dodjele koncesije i izgradnje planirane vjetroelektrane "Golija"

Poštovani žitelji koji živite na području Grada Livna, kao i svi koji ste iz bilo kojih razloga morali napustiti svoj kraj, obraćamo vam se mi, mještani Župe Ljubunčić, sa namjerom da se čuje i naš glas u ovoj oluji raznih informacija koje kruže u medijskom prostoru.

Svjedoci smo događaja koji se ovih dana odvijaju oko nas, a svi su vezani za grabež našeg prirodnog bogatog naslijeđa kojeg su nam naši preci sačuvali i ostavili unatoč svim borbama i ratovima koje su vodili kroz dalju i bližu povijest i da bi mi, eto sve to trebali pokloniti nekom ”investitoru” nadajući se da će nam za uzvrat baciti koju mrvicu od zarade.

U našem slučaju radi se o planini Goliji, planini koja je svojim bogatim pašnjacima othranila mnoge obitelji od kojih su neke otišle u svijet, a svjedoci smo u zadnje vrijeme i povratka iz svijeta da bi živjeli uz svoju Goliju.

Golija je pjesmama opjevana planina koja mami svojom ljepotom i sve više planinara i ljubitelja prirode uživa u njenim ljepotama, a također zbog nesigurne situacije u svijetu, sve je više stada koja pasu po Goliji.

I onda, iznenada, kao grom iz vedra neba, saznamo da netko želi, ne dio Golije, nego cijelu Goliju (više od 30 četvornih kilometara).

Naravno, iznenađeni i nespremni dođemo na javnu raspravu koju je sazvalo Povjerenstvo za pripremu prijedloga u postupku davanja prethodne suglasnosti za dodjelu koncesija i iako revoltirani, dostojanstveno i strpljivo smo postavljali pitanja predstavniku investitora koji nije mogao odgovoriti na neka od glavnih pitanja kao što su trasa pristupnog puta, mjesto spajanja na elektro-energetsku mrežu, točan broj i položaj vjetroagregata…

Odgovori investitora na ova pitanja su bila ista „ Mi želimo koncesiju, a onda ćemo razmišljati o ostalim stavkama“.

Osim po svojoj ljepoti, Golija je dom raznih biljnih i životinjskih vrsta pa i onih rijetkih i ugroženih vrsta npr. ris i tetrijeb.

Golija je područje preleta ždralova između Glamočkog i Livanjskog polja i nije teško zaključiti kako će planirane vjetroelektrane utjecati na navedene prelete.

Naš eko sustav je krhak i lako se naruši što može imati dalekosežne posljedice.

Nemojmo se zavaravati Studijom utjecaja na okoliš koju je investitor dužan ishoditi (tek nakon što već dobije koncesiju) jer uvjeti iz te Studije se najčešće ne ispoštuju u toku same gradnje i eksploatacije.

Javnost također mora biti upućena i o štetnostima vjetroelektrana, kako od samog procesa izrade pojedinih dijelova (naročito lopatica) pa sve do kraja njihovog radnog vijeka pa se mogu naći podaci da investitori diljem svijeta obično ostave te vjetroagregate da trunu na svojim pozicijama jer više nemaju koristi od njih, iako su se ugovorom obvezali da će sve vratiti kako je bilo prije eksploatacije, što je naravno, nemoguće.

Napominjemo da planirani obuhvat koncesije vjetroelektrane Golija uključuje privatne livade koje se obrađuju, privatne obnovljene i neobnovljene košare kao i veliki broj vikendica.

Također, obuhvaćeni su svi pašnjaci i jedini preostali dio šume na Goliji i zamislite baš u toj šumi koja se nalazi u zavjetrini predviđeni su vjetroagregati.

I maloj djeci je jasno o čemu se ovdje radi (u prilogu je slika sa planiranim obuhvatom iz dokumenta „Studija predizvodljivosti“ što je usput, nepoznat pojam u nomenklaturi federalnih i županijskih dokumenata).

Drago nam je da je na gore spomenutoj javnoj raspravi bilo žitelja i iz drugih krajeva našeg Grada, jer su svjesni da ako već nije, sutra ista borba sa vjetrenjačama čeka i njih.

U ovom kratkom osvrtu namjerno nismo spominjali političke stranke koje sad redom pokušavaju izvući korist u svoju stranu, perući se i napadajući drugu stranu. Pogotovo, nismo spominjali imena ljudi koji su izravno ili neizravno povezani sa ovim slučajem, što ne znači da nećemo u budućnosti.

Uz sva obećanja sa svih strana sve ove godine (za one koji ne znaju selo Ljubunčić i ostala sela prema Čelebiću još nemaju vodu) imamo dostojanstvo, ali i granicu preko koje se ne može prijeći.

Mještani su pokrenuli Peticiju protiv dodjele koncesije i izgradnje planirane vjetroelektrane „Golija“ u nadi da će se zastupnici Gradskog vijeća, a poslije i Vlada HBŽ osloboditi stranačkih stega te glasati po svojoj savjesti i razumu.

S poštovanjem, Mještani Župe Ljubunčić

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više