Naplata cestarina u FBiH: Uskoro velika promjena za motocikliste

Foto: Livanjski.com / Google photo

U Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine objavljen je novi Pravilnik o sustavu naplate cestarine na autocestama, brzim cestama i objektima s naplatom u FBiH, koji uskoro stupa na snagu.

Između ostalog je predviđeno da cestarina za motocikle bude 50 posto niža od cijene cestarine za automobile, što dosad nije bio slučaj. Do sada su motociklisti plaćali istu cijenu kao vozači automobila, što je nelogičnost na koju su vozači dvotočkaša ukazivali, javlja Faktor.

Pravilnikom se uvodi nova klasifikacija vozila, odnosno dodaje se klasa 1a (K1a) koja predstavlja motorna vozila sa karakteristikama motocikla, motornog tricikla i četverocikla.

Za klasu vozila K1a cestarina se utvrđuje u iznosu od 50 posto iznosa cestarine za K1 vozila – piše u Pravilniku. Ova odredba počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2025. godine.

Pravilnik je donijela Andrijana Katić, ministrica prometa i komunikacija FBiH.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više