PLENKOVIĆ POTVRDIO DOGOVOR: Domovinskom pokretu tri resora

Foto: Livanjski.com / FENA: Andrej Plenković

Predsjednik HDZ-a i tehničke vlade Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je da su u pregovorima s Domovinskim pokretom (DP) dogovorili da tri resora pripadnu toj stranici, uključujući demografiju, zbog čega se osniva novo ministarstvo.

– Danas smo imali još jedan krug razgovora. Dogovorili smo partnerstvo u kontekstu kreiranja nove parlamentarne većine i skupljanje potpisa meni kao mandataru treći put za treći mandat na čelu vlade, rekao je Plenković.

– Postigli smo dogovor o strukturi iduće vlade. Dogovorili smo da tri resora pripadnu Domovinskom pokretu-u, kazao je.

– Novo ministarstvo koje će se osnovati na temelju današnjega središnjeg državnog ureda za demografiju bit će ministarstvo demografije, kazao je hrvatski premijer dodavši da već niz godina govore da su demografija i demografska revitalizacija ključno pitanje opstanka cijele nacije.

– Zato smo jedni od prvih na razini EU koji uvode ministarstvo za demografiju. Kao vlada predložili smo Saboru donošenje strategije demografske revitalizacije. To je prvi resor, rekao je.

– Drugo je Ministarstvo poljoprivrede s obzirom na to da je DP mahom baziran u Slavoniji. Za to ministarstvo pokazali su poseban interes, nastavio je.

– Treće je da se trenutačno vrlo veliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg novog ministarstva preuzme kandidat ili kandidatkinja DP-a, dodao je.

Plenković je naglasio kako se o imenima još nije govorilo, ali da su postignuti načelni dogovori.

– Nismo govorili o imenima. Ono što smo načelno dogovorili je da onaj član vlade koji bude za demografiju bude i potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja jer to nije posao jednoga resora, rekao je.

– Ova vlada imat će više ministarstava nego sada. Vlada će imati više članova nego prije, kazao je.

Kako je naglasio, slijedi definiranje nadležnosti resora te daljnje konzultacije s ostalim partnerima i predstavnicima nacionalnih manjina.

– Danas i sutra krenut ćemo u prikupljanje potpisa, dodao je.

O podizanju plaća ministrima rekao je da to nije samo prijedlog Marija Radića ( zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta) nego su i oni to imali u planu i prije.

– Izborni gubitnici vodili su postizbornu kampanju gdje su napadali nas i sve one koji su htjeli s nama, no oni će se sada baviti sobom, a mi ćemo se baviti onime čime smo i do sada, rekao je.

– Ljudi su svoje rekli 17. travnja, mi smo treći put zaredom pobijedili i krećemo dalje, ustvrdio je Plenković./HMS/

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više