Spriječite klijanje krumpira pomoću jednostavnog trika

Foto: Livanjski.com / Krumpir

Stručnjak za životni stil otkrio je niz ključnih trikova za voće i povrće, uključujući i onaj koji će spriječiti da vaš krumpir prerano proklija.

TikTok korisnik @lifetips669 podijelio je videosnimku u kojoj je prikazan niz korisnih savjeta koji će sigurno produžiti rok trajanja namirnica u ostavi.

Prodavači povrća vam nikada neće reći ove savjete za skladištenje hrane. Krumpir kupljen na veliko se pokvari. Krumpir i jabuke su dobri “prijatelji”. Čuvanje zajedno sprječava klijanje krumpira, navodi.

Čini se da iza ove metode stoji znanost, jer uparivanje njih dvoje usporava njihov proces zrenja. Ljestvica za degustaciju kaže da jabuke proizvode etilen, prirodni plin, čije izlaganje ”može usporiti ili zaustaviti proces klijanja krumpira”. Također, jedan od savjeta je i ne skladištiti krumpir u toplom okruženju, a umjesto toga preporučuje se “hladno, suho i tamno”, prenosi Klix.

Međutim, nemojte ih stavljati u hladnjak jer hladnoća može “potaknuti da se škrob krumpira pretvori u šećere, koji mogu postati kancerogeni kada se kuhaju. I budite upozoreni – budući da etilen iz jabuka zapravo može imati suprotan učinak na drugu hranu – posebno na luk, dinju, brokulu i breskve. Njihova visoka osjetljivost na etilen može ubrzati njihov proces zrenja, što ih čini prije neprikladnim za konzumaciju.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više