Srpski jezik u školama u Glamoču nakon gotovo tri "decenije"

Foto: Livanjski.com / Glamoč

GLAMOČ – Srpska djeca u Glamoču će od ove školske godine, nakon gotovo tri decenije, nastavu pohađati na srpskom jeziku, potvrdio je Srni zastupnik u Domu naroda u Parlamentu Federacije BiH Goran Broćeta.

“Od formiranja nove Vlade hercegbosanske županije, u koju je ušao i SNSD, pored svih razgovora i aktivnosti, paralelno smo vodili pregovore i o konačnom uvođenju srpskog jezika i nacionalne grupe predmeta u Glamoču, što je načelnik Glamoča Nebojša Radivojša i smatrao prioritetnim pitanjem”, rekao je Broćeta, prenosi Srna.

On je istakao da je suvišno govoriti o tome koliko su srpska djeca oštećena i koliku su nepravdu trpjela, jer, nažalost, do sada nije bilo razumijevanja, iako je to ustavna odredba.

“Nikad nije kasno da se dogode prave stvari, jer je maternji jezik nešto najbitnije za jedan narod”, istakao je Broćeta.

On je izrazio zahvalnost ministru pravosuđa i uprave HBŽ Aleksandru Rodiću koji je, koristeći svoju poziciju i ovlaštenja, stvarao dobar osnov za razumijevanje županijske Vlade i resornog ministarstva.

“Ovo je zaista veliki dan za naš narod u Glamoču i iskreno se nadam da će se dobra suradnja i obostrano razumijevanje i nastaviti, a sve s ciljem stvaranja boljih uvjeta za život kako ostala dva naroda, tako i povratnika srpske nacionalnosti”, naglasio je Broćeta.

Ministar pravosuđa i uprave Vlade HBŽ Aleksandar Rodić rekao da je konstantnim nastojanjima i pregovorima, zajedno sa kolegama iz zastupničkog klupa SNSD-a, uspio naići na pruženu ruku hrvatske strane i konačno omogućiti srpskoj djeci u Glamoču ono što im pripada prema ustavu.

Vijest o uvođenju srpskog jezika u škole u Glamoču je potvrdio i resorni ministar Ante Tadić.

Hoće li predsjednik Vlade HBŽ ukinuti sve što je hrvatsko u ovoj županiji?! Ne bi nas iznenadilo da se uskoro sa svih županijskih institucija ukloni zastava Herceg-Bosne, a postavi neka druga.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više