Svetište sv. Jakova u Deževicama potpuno uništeno nakon poplava, kip i očenaši ostali na mjestu

Foto: Livanjski.com / kip sv.Jakova

Svetište sv. Jakova u Deževicama, značajno mjesto okupljanja vjernika iz cijele regije, pretrpjelo je ogromne štete u nedavnim poplavama koje su pogodile područje Središnje Bosne.

Priroda je pokazala svoju silu, uništivši gotovo cijelu infrastrukturu svetišta, no u srcu ruševina jedan simbol vjere i nade ostao je netaknut – kip svetog Jakova.

Poplave koje su zadesile područje Deževica odnijele su mostove, puteve i naselja, a devastacija nije zaobišla ni svetište koje je stoljećima bilo duhovno utočište za brojne hodočasnike.

Iako su zidovi svetišta srušeni, drveni kip svetog Jakova, čuvara ovog svetog mjesta, ostao je čudesno neokrznut. Stanovnici i hodočasnici koji su ga zatekli po povlačenju vode govore o ovom događaju s dubokom emotivnom snagom, opisujući ga kao pravo čudo.

Mještani Deževica izražavaju tugu zbog ogromnog gubitka, no ističu kako ih prizor netaknutog kipa ohrabruje u obnovi svetišta.

„Ovo je znak da ne smijemo odustati. Sveti Jakov nas i dalje čuva, čak i kada sve oko nas nestaje“, izjavio je načelnik Renato Pejak, piše Centralna.ba.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više