U Bosanskom Grahovu obilježen Dan sjećanja na poginule branitelje

Foto: Livanjski.com / Banjolučka biskupija

Spomen je to na 23 poginula pripadnika HV-a koji su položili svoj život braneći Bosansko Grahovo u teškoj bitci sa srpskim snagama 13. i 14. kolovoza 1995., neposredno nakon svršetka „Oluje“.

Širi povod okupljanju je molitva za sve pripadnike HV i HVO, njih 100, koji su poginuli 1994. i 1995. u vojnim oslobodilačkim akcijama na području B.Grahova., ali i za sve nastradale župljane grahovske župe u posljednja dva rata, njih 229.

Molitveni spomen je započeo u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Obljaju proslavom sv. mise koju je predvodio banjolučki biskup mons. Željko Majić, u zajedništvu s domaćim upraviteljem župe don Davorom Klečinom, umirovljenim svećenikom Mostarsko-duvanjske biskupije don Antom Kutlešom i župnikom iz Srinjina kod Splita don Tomislavom Čubelićem. Na misi je nazočio veći broj rodbine i suboraca poginulih branitelja, naročito iz Splita i Kaštela odakle je bilo najviše poginulih u spomenutoj bitci, zatim predstavnici braniteljskih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, izaslanici Ministarstva obrane RH, gradova Split i Kaštela, kao i Splitsko-dalmatinske županije, konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak, te domaći vjernici iz Bos. Grahova i drugih župa Livanjskog dekanata. Tu su, kao svojevrsni domaćini, bili i predstavnici hrvatske komponente Oružanih snaga BIH.

Drugi dio komemoracije održao se u središtu B.Grahova pred velikim spomen-križem podignutim u čast poginulih hrvatskih branitelja. Tamo su najprije izaslanstva položila vijence i svijeće, uz nazočnost počasnog voda hrvatske komponente OSBIH i sviranje vojne trublje, a potom je biskup Majić izmolio molitvu za sve poginule.

Zadnji dio komemoracije bio je u dvorištu župne crkve u Obljaju, pred nedavno izgrađenim spomen-obilježjem na kojem su urezana sva imena poginulih župljana u Drugom svjetskom ratu, kao i poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Tamo je predsjednik domaće Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“, koja je i organizator komemoracije, prof. Slavko Galiot održao povijesni sat i zahvalio svima koji su pomogli u izgradnji spomen-obilježja.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više