U promet se uskoro pušta most Hercegovina

Galerija (+2)
Foto: Livanjski.com / Foto: Autoceste FBiH

Nakon što su završeni radovi na ugradnji asfalta i opreme mosta Hercegovina u Počitelju ostvareni su uvjeti za njegovo probno opterećenje, što je i učinjeno u srijedu.

U okviru testiranja mosta na gradilište je stiglo 12 kamiona težine po 40 tona, kojima se sprovodilo ispitivanje u suradnji sa stručnjacima s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.

Probno opterećenje provodilo se na ciljanim točkama konstrukcije u pokretu, priopćeno je iz Autocesta Federacije BiH.

JP Autoceste FBiH su podnijele zahtjev za tehnički prijem prema resornom ministarstvu te očekuju da će to biti završeno uskoro i da će dobiti upotrebnu dozvolu nakon čega će most i cijela dionica Počitelj – Zvirovići biti u prometu.

Most Hercegovina dio je autoceste koji se gradi na paneuropskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH. Sastavni je dio dionice Počitelj – Zvirovići koja je duga je 11,07 kilometara, a najznačajniji objekt na dionici je upravo most Hercegovina čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Izvođač radova na mostu je konzorcij Azvirt Limited Liability Company, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd, dok nadzor nad gradnjom vrši kompanija IRD Engineering S.R.L.

Izgradnja mosta financira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Hercegovina je 32.894.420,75 eura s PDV-om, podsjećaju iz Autocesta FBiH.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više