Uskoro promjena vremena

Foto: Livanjski.com / Vrijeme

U danima pred nama sukladno kalendarskom ljetu nastavlja se vruće ljetno vrijeme.

Uz jači razvoj oblaka lokalnih pljuskova, grmljavina, moguće i jačih grmljavinskih oluja biti će ponegdje u Hercegovini, zaleđu Dalmacije, u Crnoj Gori, jugu, zapadu dijelu srednje Srbije, lokalno u Bosni, gorskom i zapadnom dijelu Hrvatske.

Temperature zraka narednih dana tipične ljetne, tako da će se vrijednosti kretati uglavnom od 28C do 37C, a noći i jutra će ipak biti znatno ugodniji i svježiji.

Vjetar će okretati na južne i jugozapadne smjerove, što bi mogao biti uvod u promjenu vremena krajem ovog i početkom idućeg tjedna, kada će kišne oborine zahvatiti veći dio regije, ponajprije Jadranu, veći dio Hercegovine i Crne Gore gdje su lokalno moguće obilnije oborine.

Međutim ukoliko se ostvare ove prognoze prave jesenske kiše bi oko polovine mjeseca mogle zahvatiti veći dio regije.

Pri tome bi se temperature znatnije snizile, a posljedice suša ublažile.

Svakako treba upozoriti da će priroda polako uspostavljati ravnotežu, jer znamo da smo imali sušu prošlih mjeseci.

U takvim okolnostima kontra odgovor prirode ponegdje može biti ekstreman u smislu da padnu velike količine kiše za kratko vremensko razdoblje što može izazvati bujične poplave.

Također ne treba sumnjati da će priroda u narednih 5 do 10 mjeseci zasigurno i temperaturno donekle napraviti svoj balans.

Pri tome se mogu očekivati lokalni, negativni, temperaturni ekstremi. – piše prof. Zoran Zadro.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više