Devedesetka i koncesije

Foto: Livanjski.com / HDZ 1990

Što se događa s livanjskom Devedesetkom?

Sudeći po javnim istupima članova livanjske podružnice stranke HDZ 1990 tzv. Devedesetke, reakcijama na pojedina pitanja na nedavno održanom sučeljavanu kandidata za prvog čovjeka Livna, da se zaključiti da u redovima te stranke nije tako sjajna situacija kakvom je nastoje prikazati.

Malo bolje upućeniji u općenito političku scenu Livna, i malo bliži redovima Devedesetke, kažu da ih to ne iznenađuje. Potvrđuju da se, u najmanju ruku, nešto čudno događa.

Potvrđuje to niz situacija u proteklom periodu. Na primjer, potpuna nepripremljenost njihovog kandidata za prevažnu funkciju Gradonačelnika što se dalo primijetiti na prvom sučeljavanju. Odgovori poput ne znam točno, možete li ponoviti pitanje, ne sjećam se i sl. u najmanju ruku su neprimjereni i neozbiljni za nekog tko želi preuzeti odgovornost vođenja grada. Stekao se dojam da kandidat Devedesetke kao da je slučajno navratio na sučeljavanje.

Nadalje, da se nešto čudno događa, bilo je vidljivo i na njihovom prvom političkom skupu u ovoj predizbornoj kampanji za lokalne izbore što potvrđuju pojedini sudionici skupa. Svjedoci govore da je pompozno najavljeni politički skup otvaranja kampanje u jednom restoranu u Podhumu ispao blago rečeno debakl. Stoga ne čudi objava tek jedne jedine fotografije sa skupa, vješto napravljene iz daljine. Vjerojatno kako se ne bi vidjelo da je na skupu bio samo manji broj neovisnih mještana iz sela mjesne zajednice Podhum i kako uskoro ne bi svima bilo jasno da na ovakve skupove po direktivi dolaze isti ljudi. Većina gostiju bili su stranački funkcioneri koji su morali doći na skup kao i osobe kojima su pred izbore obećana radna mjesta u šumariji, bolnici i ostalim institucijama kojima upravlja duvanjski HNP, a operativno provode njihovi podizvođači iz livanjskog HDZ 1990.

Pozdravne govore održali su kandidat za gradonačelnika gospodin Mate Vukadin, nositelj liste za gradsko vijeće gospodin Antun Barać i gospodin Nediljko Rimac.

Na skupu je vladala sumorna atmosfera. Da nije bilo političkih plakata, neupućeni prolaznik rekao bi da se radi o sedminama. Bilo je žalosno gledati mlada lica kojima su očito obećani pripravnički poslovi u Šumariji ili ih se na sličan način prisililo da dođu na skup.

Spomenutu nekolicinu prisutnih mještana mjesne zajednice Podhum koji su slušali suhoparne uspavljujuće i bezidejne političke govore presjekla je tema vjetroparka na Kamešnici - uslijedio je hlad tuš, šok i žamor kada su čelnici Devedesdetke za govornicom snažno podržali gradnju vjetroelektrane.

20 sekundi u četiri godine

Sve je moguće, a je li stvarno moguće da Mate Vukadin bez pogovora mora podržavati izgradnju vjetroparka iznad vlastitog sela? Obzirom na već od ranije poznatu Matinu aktivnost u proteklom mandatu u Gradskom vijeću nemamo se čemu čuditi. Spomenimo, proteklih dana održani su prosvjedi protiv projekata gradnje vjetroparkova oko Buškog jezera te je preko tisuću mještana potpisalo peticiju o čemu su izvještavali mnogi mediji:

https://www.tomislavnews.com/foto-postavljen-transparent-s-porukom-ne-dalekovodu-i-vjetroparkovima-zastitimo-prirodu-buskog-jezera-i-zavelima/

Do stana i auta u jednom mandatu

Izvori bliski Devedesetci govore kako u stranci sve puca po šavovima jer je Devedesetka određenim investitorima već obećala da će projekti okupacije livanjskih prirodnih dobara proći. Stoga ne čudi što se Devedesetka očajnički želi dokopati što više članova u gradskom vijeću kako bi na silu progurali sve vjetroparkove u općini Livno, a koje je na višim razinama zbog sumnjivog interesa već obećao omraženi Jozo Ćosić.

Tema mnogih razgovora i pitanje koje si Livnjaci postavljaju jest otkud Jozi Ćosiću u vrlo kratkom razdoblju novi stan u Livnu i glanc novi auto terenac marke Volvo ako je svima poznato da prije nego što je postao predsjednik Skupštine županije HBŽ Jozo Ćosić nema niti jednog dana radnog staža van politike. Kako god, to ćemo pitanje ostaviti istražnim i pravosudnim organima.

Očito da je kombinatorika oko šumarije kao i trgovina koncesijama za solare i vjetroparkove unosan posao za odabrane visokopozicionirane članove Devedesetke.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više