Poplave izazvale gubitke u gospodarstvu

Foto: Livanjski.com / BiH

Promet na dionici magistralne ceste M17 kroz Jablanicu ponovno je uspostavljen nakon višednevne obustave izazvane poplavama. Ovaj ključni koridor između Mostara i Sarajeva sada je prohodan, čime se olakšava promet ljudi i roba.

Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a, policija je na terenu kako bi osigurala nesmetano odvijanje prometa. "Tehničke službe utvrdile su da je promet moguć uz odgovarajuću signalizaciju i asistenciju policijskih službenika. Promet je otvoren za sve kategorije vozila," izjavio je ministar MUP-a HNŽ-a, Marijo Marić.

Dodao je kako su prometnice M17-5, Jablanica-Risovac, te regionalne ceste na području Konjica također pretrpjele oštećenja, a sanacija je u tijeku.

Unatoč ponovnom otvaranju prometnica, gospodarstvo i dalje trpi posljedice. Iz Udruge poslodavaca FBiH istaknuli su kako točni podaci o štetama još nisu poznati, ali su značajni gubici zabilježeni, posebice u željezničkom prometu. Poduzetnici koji uvoze sirovine ili izvoze preko luke Ploče suočavaju se s problemima u transportu, što povećava troškove poslovanja.

Stručnjaci naglašavaju da će potpuna obnova tržišta zahtijevati zajedničke napore svih sudionika, kako bi se osigurao brži oporavak i stabilizacija gospodarstva.

 

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više