Spasioci tragaju za nestalima nakon poplava i odrona u Jablanici

Foto: Livanjski.com / Jablanica

Spasioci su u subotu ujutro započeli potragu za nestalima u selu Donja Jablanica u sjevernom dijelu Hercegovine koje je zatrpano golemim nanosima kamena, pijeska i mulja u katastrofalnim poplavama koje su dan ranije pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Pripadnici Civilne zaštite, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja i drugih službi pokušavaju doprijeti do kuća za koje se strahuje da kriju najveći broj nestalih u poplavama i odronima koje su u noći na petak pogodile općine Jablanicu i Konjic, te još nekoliko srednjobosanskih općina.

Pretražuje se i Neretva budući je bilo dojava da su bujice odnijele najmanje jednoga muškarca prema toj rijeci.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović kaže da je angažiran veliki broj spasilaca i građevinskih strojeva.  

„Dajemo maksimum napora da pomognemo svima, da spasimo ljude i objekte“, rekao je on.

Prema posljednjim podacima pronađeno je 16 tijela nastradalih, dok mediji javljaju i o 17-om pronađenom na području Jablanice, koji su žrtve poplava i odrona kamenja. Službeno je prijavljen nestanak 12 osoba u Donjoj Jablanici, dok mediji navode kako se radi o više desetina slučajeva.

U Buturović Polju u konjičkoj općini jedna je osoba poginula, a traga se za još četiri osobe. U Fojnici u Središnjoj Bosni pronađeno je troje utopljenih.

Promet glavnim magistralnim pravcem prema Mostaru je i dalje u prekidu budući se urušio jedan dio ceste u rijeku Neretvu. Veliki je broj naselja u ovoj općini i susjednome Konjicu koja su još uvijek odsječena od svijeta.

Golema je materijalna šteta, a pomoć Bosni i Hercegovini najavila je Europska unija, te susjedne Republika Hrvatska i Srbija, kao i brojne druge zemlje.

Vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić uputio je poruku solidarnosti ljudima koji su pogođeni velikim poplavama u Bosni i Hercegovini te je izrazio sućut svima koji su izgubili članove svoje obitelji.

Ljudima iz ugroženih područja smještaj je organiziran u Sportskoj dvorani u Jablanici, te u Izbjegličkome centru Salakovac kod Mostara. U Jablanici je osigurano 80 ležajeva te 120 u izbjegličkom centru.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više