Cikla ima brojna ljekovita svojstva i trebala bi biti neizostavni dio svačije prehrane

Foto: Livanjski.com / Cikla

Bilo da je konzumirate svježu, u sokovima ili kao dio raznih jela
Cikla, sa svojim privlačnim, grimiznim korijenom i slatkastim okusom, nije samo estetski ugodna nego je i prava riznica vrijednih vitamina i rijetkih minerala.

Kada želite imati svoje sortno sjeme tako da ne kupujete svake godine novo, onda se treba držati nekoliko pravila. Cikla je dvogodišnja biljka tj. sjeme daje sljedeće proljeće, tako da je poželjno skladištiti u trap te na proljeće opet posaditi u vrt. Kada se prorjeđuje nasad, čuvaju se najljepše biljke, i to najmanje deset komada, ne manje, kako ne bi došlo do genetske erozije. Ne uzimati sjeme s bolesnih biljaka, sjeme se bere kada je zrelo, suho i za vrijeme sunčanog dana. Uzimati sjeme s biljaka gdje su karakteristike sorte dobro izražene. Ako sjeme nije do kraja sazrelo cijela biljka s korijenom se objesi obrnuto i sačeka da se sjeme osuši do kraja.

SKLADIŠTENJE U TRAP

Postoje razne vrste trapa. Najčešće je to plitka rupa u zemlji u koju se sprema povrće kako bi se očuvalo od hladnoće. Osnovno pravilo je da cikla ne smrzne ili strune od prevelike vlage i previsoke temperature. Idealno bi bilo da temperatura prostora nije ispod nule, a da nije viša od 10 stupnjeva. Izabrati prostor koji je prozračan, mračan i hladan, to su najčešće šupe ili podrumi. Kante ili kašete napunite sitnim pijeskom koji je idealan za drenažu. U njih ukopate ciklu sa živim neoštećenim korijenom koju iščupate iz vrta u jesen prije smrzavanja zemlje. Prije nego što stavite ciklu u trap, ona mora biti suha i čista, bez ostataka blata, jer se takvi plodovi manje kvare i strunu. Lišće ploda obavezno uklonite kako plod ne bi uzalud trošio energiju i propao. Svakih nekoliko tjedana uklanjajte lišće koje će izbijati iz ploda, ali i zalijevajte vodom tako da pijesak bude lagano vlažan. Na ovakav način održavate ciklu koju ćete konzumirati tijekom zime svježom, a i većina hranidbene vrijednosti ostane sačuvana.

Kako napraviti sok: cikla se opere, oguli pa nariba i stavi u sokovnik. Po želji se mogu dodati med, jabučni ili limunov sok, kim u prahu ili naribani hren. Kod težih oboljenja preporuka je piti pola litre dnevno

PRIPREMA I KONZUMACIJA CIKLE

Svježa cikla i njen sok ili fermentirana zadržava najveći dio svojih hranjivih i ljekovitih svojstava u odnosu na kuhanu, pečenu ili ukiseljenu ciklu. Kako bi se sačuvali svi korisni sastojci, preporučuje se kuhanje cikle u minimalnoj količini vode ili napola kuhati, a zatim peći u pećnici i oguliti nakon pečenja. Sok se priprema jednostavno: cikla se opere, oguli, nariba i stavi u sokovnik. Po želji se mogu dodati med, jabučni ili limunov sok, kao i kim u prahu ili naribani hren. Preporučuje se što češće piti svježi sok cikle, a kod težih oboljenja pola litre dnevno, dok se kod poboljšanja smanjuje na četvrt litre dnevno, nastavljajući konzumaciju još dva mjeseca po nestanku simptoma.

Isprobajte napraviti ciklin kvas, lagano gazirano piće odlično protiv mamurluka. Taj tradicionalni slavenski napitak prvi put se spominje u desetom stoljeću, a ima reputaciju eliksira jer čisti organizam.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više