Kihanje, umor i crvenilo očiju: Kreće sezona ambrozije, evo kako se zaštiti i na što pripaziti

Foto: Livanjski.com / Google photo

Alergija na ambroziju može ozbiljno utjecati na kvalitetu života, no pravilnim mjerama zaštite i prevencije, moguće je smanjiti simptome i olakšati si svakodnevicu.

Ambrozija je korov koji se sve više širi u našim krajevima, postajući jedan od glavnih uzročnika sezonskih alergija. Poznata po svojoj izuzetno visokoj proizvodnji peludi, ambrozija izaziva alergijske reakcije kod mnogih ljudi, a njezina sezona cvatnje traje od kraja srpnja pa sve do listopada. Pelud ambrozije može se širiti na velike udaljenosti, a i mala koncentracija peludi može uzrokovati simptome alergije.

Simptomi alergije na ambroziju:

● Kihanje i svrbež nosa

● Suzenje i crvenilo očiju

● Kašalj i otežano disanje

● Svrbež u grlu

● Umor i glavobolja

Kod težih slučajeva, alergija na ambroziju može uzrokovati astmatične napade, pa je važno na vrijeme prepoznati simptome i poduzeti mjere zaštite.

 

Savjeti za zaštitu od ambrozije

 

Pratite koncentraciju peludi: Redovito provjeravajte prognozu peludi, osobito ako ste alergični. Kada su razine peludi visoke, izbjegavajte boravak na otvorenom, osobito u jutarnjim satima kada je koncentracija peludi najviša.

Zatvoreni prozori i vrata: Držite prozore i vrata zatvorenima tijekom sezone cvatnje ambrozije, posebno ujutro. U automobilu koristite filtre za pelud i držite prozore zatvorenima.

Izbjegavajte sušenje rublja na otvorenom: Pelud se može zadržati na odjeći i posteljini, pa je preporučljivo sušiti rublje u zatvorenim prostorima.

Tuširanje i presvlačenje: Nakon boravka vani, odmah se istuširajte i presvucite kako biste uklonili pelud koji se može zadržati na koži i kosi.

Korištenje klima uređaja: Klima uređaji s HEPA filtrima mogu pomoći u filtriranju peludi iz zraka u zatvorenim prostorima.

Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom: Pokušajte smanjiti boravak na otvorenom tijekom vrhunca sezone cvatnje ambrozije. Ako morate boraviti vani, nosite sunčane naočale i šešir kako biste smanjili izloženost peludi.

Medikamentozna terapija: Ako imate ozbiljne alergijske reakcije, posavjetujte se s liječnikom o mogućnostima liječenja. Antihistaminici, nosni sprejevi i drugi lijekovi mogu ublažiti simptome alergije.

Uništavanje ambrozije: Ako u vašem dvorištu ili u blizini primijetite ambroziju, odmah je uklonite. Redovitim košenjem travnjaka i uklanjanjem korova možete smanjiti njezino širenje.

U skladu s europskim regulativama, Livanjski.com je nadogradio politiku korištenja kolačića. Livanjski.com koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice, prilagođavanja i personaliziranja sadržaj. Nastavkom pregleda stranice Livanjski.com slažete se sa korištenjem kolačića. Više